Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

"Το Νησί" παρ' ολίγο να μας το πάρει το Χόλιγουντ


Την απάντησή του στην τηλεοπτική φθήνια της εποχής έδωσε το κοινό με το 72% που κατέγραψε το πρώτο επεισόδιο της σειράς «το Νησί» που προβάλλεται από το Mega. Το τηλεοπτικό κοινό επιβράβευσε την τηλεοπτική προσπάθεια, που κατά κοινή ομολογία χαρακτηρίζεται ως εξαιρετική.
Το γεγονός ότι πρόκειται για την πιο ακριβή παραγωγή που έγινε ποτέ στην ελληνική τηλεόραση είναι γνωστό. Αυτό που δεν είχε γίνει γνωστό είναι ότι η συγγραφέας του βιβλίου το Νησί - που μεταφέρεται στην τηλεόραση - Βικτόρια Χίσλοπ είχε δεχθεί πρόταση από στελέχη εταιρειών του Hollywood να κάνει το βιβλίο ταινία αλλά στο Hollywood. Της πρόσφεραν μάλιστα 300.000 λίρες, εκείνη όμως αρνήθηκε, προτιμώντας την ελληνική τηλεόραση, ώστε να μπορεί να έχει πιο άνετα γνώμη για το καλλιτεχνικό κομμάτι της σειράς. Την πληροφορία μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά. «Για τους περισσότερους συγγραφείς, μία προσφορά 300.000 λιρών προκειμένου ένα βιβλίο τους να γίνει ταινία, θα ήταν πολύ για να την αρνηθούν. Όμως η Βικτόρια Χίσλοπ που έγραψε το best seller το Νησί έκανε ακριβώς αυτό. Έδωσε την άδεια σε μία ελληνική εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών για να το γυρίσει σε σήριαλ, με αντίτιμο πολύ μικρότερο από το προηγούμενο ποσό, προκειμένου να έχει και εκείνη έλεγχο στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα».

Στην συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγο καιρό η συγγραφέας του βιβλίου στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, αποκάλυψε ότι αρχικά είχε κάποιες διαφωνίες με την μεταφορά του σεναρίου, δεν είχαν πάντοτε σε όλα όλοι την ίδια άποψη. Στην Αγγλία, είπε, οι άνθρωποι είναι πιο ευγενικοί, ενώ οι Έλληνες ξεσηκώνονται και φωνάζουν, οπότε κι εκείνη έγινε τώρα λίγο πιο Ελληνίδα στους τρόπους της. Και συμπλήρωσε: «Παίζω κι εγώ έναν ρόλο. Στέκομαι δίπλα σε μία φίλη μου που έχει λέπρα και τα δάκρυά μου στη σκηνή είναι αληθινά, οπότε δεν υποκρινόμουν. Οι άνθρωποι έρχονται να δουν από κοντά τα σκηνικά, κάναμε γυρίσματα σε 20 διαφορετικά μέρη. Οι άνθρωποι έρχονταν στα εστιατόρια και τα μαγαζιά των περιοχών, οπότε έχω την αίσθηση πως κάτι έχω προσφέρει. Ναι, έχω αυτήν την αίσθηση της προσφοράς».

Εκτός όμως από τις δηλώσεις της συγγραφέως του βιβλίου (που έχει πουλήσει περισσότερα από 800.000 αντίτυπα), που φιλοξενούνται σε δεκάδες ηλεκτρονικά μέσα σε ολόκληρο τον κόσμο, την δική της απάντηση σε πολλά ελληνικά και μη μέσα ενημέρωσης δίνει και η σεναριογράφος Μιρέλα Παπαοικονόμου που ανέλαβε να μεταφέρει το βιβλίο στην μικρή οθόνη. «Το Νησί ήλθε να αποδείξει περίτρανα πως οι Έλληνες ξέρουν να ξεχωρίζουν τις καλές δουλειές, ξέρουν να αγκαλιάζουν τις ακριβές δουλειές. Το Νησί ήλθε για να αποδείξει πως τα τηλεοπτικά… σκουπίδια επιβιώνουν στην τηλεόραση όχι γιατί ο κόσμος είναι αυτός που τα στηρίζει, αλλά γιατί πολύ απλά, κάποιοι δεν τους αφήνουν να έχουν το περιθώριο της επιλογής. Ελπίζω και εύχομαι το Νησί να γίνει η αιτία να επιστρέψουν γρήγορα και πάλι στους δέκτες μας, ελληνικές σειρές που να αξίζουν τον κόπο να τις δει ο τηλεθεατής. Ελληνικές σειρές που να μην υποτιμούν ούτε τη νοημοσύνη μας, ούτε την αισθητική μας».
Πηγή: star