Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Πρεμιέρα απόψε για το "Νησί"


Επιτέλους αρχίζει απόψε το σίριαλ "Το νησί". Να δούμε και κάτι που αξίζει φέτος στην τηλεόραση. Γιατί είναι βέβαιο πως θα κλέψει την παράσταση και την τηλεθέαση.
Η σειρά αναφέρεται σ' ένα θέµα που µέχρι πρόσφατα ήταν ταµπού, τους λεπρούς (χανσενικούς) και τον αποκλεισµό τους στο νησάκι της Σπιναλόγκας. Γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στους τόπους όπου διαδραµατίστηκαν τα γεγονότα από τις αρχές έως τα µέσα του περασµένου αιώνα, στην Κρήτη: Σπιναλόγκα, Πλάκα, Ελούντα, Αγιος Νικόλαος και Ηράκλειο. Η προετοιµασία µέχρι να αρχίσουν τα γυρίσµατα (ξεκίνησαν τον Δεκέµβριο του 2009) κράτησε έξι µήνες και µέχρι να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2010 θα περάσουν µπροστά από την κάµερα 1.000 κοµπάρσοι και 120 ηθοποιοί (Στέλιος Μάινας, Κατερίνα Λέχου, Γιούλικα Σκαφιδά, Αιµίλιος Χειλάκης, Φιλαρέτη Κοµνηνού, Ορφέας Αυγουστίδης...). Οι ηθοποιοί πέρα από το σενάριο (τη διασκευή έχει κάνει η Μιρέλλα Παπαοικονόµου και τη σκηνοθεσία ο χανιώτης Θοδωρής Παπαδουλάκης) διάβασαν το βιβλίο της Βρετανής Βικτόριας Χίσλοπ µε άξονα την άλλοτε αποικία των λεπρών για να µπουν καλύτερα στο κλίµα.
Ως συγκλονιστικές, δε, θεωρούνται από τους συντελεστές της σειράς οι στιγµές που έζησαν όταν ήρθαν σε επαφή µε τον πρώην χανσενικό της Σπιναλόγκας Μανώλη Φουντουλάκη στην Ανω Ελούντα (έφυγε από τη ζωή φέτος τον Μάιο).