Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Σημαντική πτώση εσόδων στη ραδιοφωνική αγορά


Καταιγιστικές αλλαγές σημειώνονται με συνοπτικές διαδικασίες στη ραδιοφωνική αγορά της Αττικής, που βλέπει τα διαφημιστικά της έσοδα να συρρικνώνονται κατά 28% το α’ 8μηνο του έτους, πτώση εξαιρετικά δραματική, δεδομένου ότι η συνολική δαπάνη στα ΜΜΕ υποχωρεί κατά 9%.
Οι όποιες κινήσεις είτε αποφασίζονται σπασμωδικά είτε ύστερα από έρευνα αγοράς, σηματοδοτούν μια νέα περίοδο ύφεσης του μέσου, δεδομένου του πανικού που προκαλεί η πτώση του τζίρου. Το ενημερωτικό ραδιόφωνο αλλάζει άρδην, με τον ΣΚΑΪ να εγκαταλείπει τη μουσική κερδίζοντας περί τις 300.000 ευρώ ετησίως από τα δικαιώματα προς την ΑΕΠΙ, τον Flash να διαπιστώνει ότι έχει υψηλό λειτουργικό κόστος (7 εκατ. ετησίως), τον ΑΝΤ1 να μειώνει αισθητά το budget και το «Θέμα FM» να μετονομάζεται σε Radio 9 μετά το διαζύγιο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» με τον Δ. Κοντομηνά.
Κατέβασαν πομπούς
Παράλληλα, η ΕΕΤΤ και το ΕΣΡ κατέβασαν τους πομπούς 5 ραδιοφωνικών σταθμών μεταξύ των οποίων τον 2ο σε ακροαματικότητα (με 8,4%) μουσικό σταθμό, τον HOT FM, ιδιοκτησίας Π. Κωστάκη, που επανήλθε δριμύτερος στους 104,6 εκπέμποντας το πρόγραμμά του. Παράλληλα σίγησε και ο δεύτερος δημοτικός σταθμός της Αθήνας, ο Air FM (για μετανάστες και ξενόγλωσσους). Ο σταθμός δεν διέθετε μόνιμη άδεια από το ΕΣΡ, αλλά μια απόφαση από το υπουργείο Μεταφορών (1838, 4.12.2003) που ανέφερε πως ο σταθμός θα εξέπεμπε με 10 KW και πως η συχνότητα παραχωρείται σε προσωρινή βάση και μόνο για την περίοδο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Εκτοτε κανείς δεν είχε φροντίσει να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του σταθμού.
Νέες Κινήσεις
Νέες κινήσεις, όμως, δρομολογούν οι ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών σταθμών με τον Μ. Χάνδακα του Ατλαντίς (πρώην ιδιοκτήτης του TV Magic) να μετονομάζει τον σταθμό σε «Ντου FM» αντλώντας ακροατές από τη δεξαμενή των οπαδών του Ολυμπιακού.
Οσον αφορά τον τζίρο προηγείται ο ΣΚΑΪ με 8,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανέρχονται σε 1,2 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτη είναι η επίδοση του Flash με τζίρο 6,2 εκατ. ευρώ το 2009, μετά την εξαγορά του από τον Π. Κυριακίδη. Ο Flash είναι ο σταθμός και με τα υψηλότερα προ φόρων κέρδη (1,8 εκατ. ευρώ), έναντι ζημιών 7,1 εκατ. ευρώ το 2008 και συσσωρευμένες ζημιές 21,4 εκατ. ευρώ.
Ημερησία