Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

"SBS": Αβέβαιο το μέλλον της υπηρεσίας ραδιοφωνίας στην Αυστραλία


Η κρατική Ειδική Υπηρεσία Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (Special Broadcasting Service) της Αυστραλίας θεωρείται η μεγαλύτερη πολυγλωσσική ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία στον κόσμο. Διαθέτει τρία κανάλια και οι ραδιοφωνικές της εκπομπές μεταδίδονται σε 68 γλώσσες, και φυσικά και στην ελληνική.

Φέτος, η ραδιοφωνία της «SBS» εορτάζει την 35η επέτειο από τη λειτουργία της, αλλά το μέλλον της διαγράφεται μάλλον αβέβαιο.

Αυτό σημειώνει και δημοσίευμα στην εφημερίδα «The Australian», που αναφέρεται στο μέλλον του πολυπολιτισμικού δικτύου «SBS», το οποίο ο συντάκτης Malcolm Colless, επίσης, θεωρεί αβέβαιο.

Το ραδιόφωνο της «SBS» ξεκίνησε το 1975 ως «3ΕΑ» στη Μελβούρνη και «2ΕΑ» στο Σίδνεϊ.
Η «SBS» συστάθηκε από τη συντηρητική κυβέρνηση Φρέιζερ (Fraser) το 1978, για να απευθύνεται στην πολυεθνική ταυτότητα των Αυστραλών και τις επιμέρους κοινότητες με διαφορετική εθνική προέλευση, και στηρίχθηκε δυναμικά από τις πολυπληθείς κοινότητες των Ελλήνων και των Ιταλών.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, όμως, το δίκτυο δεν παίζει ικανοποιητικά τον ίδιο ρόλο στη σημερινή εποχή, με τις κοινότητες που το στήριζαν να φθίνουν αριθμητικά, την ακροαματικότητα-τηλεθέαση να μειώνεται και τον προϋπολογισμό του δικτύου να συρρικνώνεται. Ο ίδιος προτείνει συγχώνευσή του με τον κρατικό φορέα του «ABC», που λαμβάνει μεγαλύτερη χρηματοδότηση και έχει μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα.

Επίσης, ο Malcolm Colless παρουσιάζει ως ευκαιρία για πιθανές μεταβολές, το ξεκαθάρισμα στο πολιτικό τοπίο της Αυστραλίας, με τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας από τους Εργατικούς, γεγονός που- όπως σημειώνει- επιτρέπει να θέσουν σε εφαρμογή την εξαγγελία τους για ριζική αναθεώρηση στη νομοθεσία για την ιδιοκτησία στα ΜΜΕ και τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου, ώστε να συμβαδίζει με την αποκλειστικά ψηφιακή αναμετάδοση.

Ημερησία