Σάββατο 26 Μαΐου 2012
New York Times: «Η Ελλάδα μπορεί να μη χρειαστεί να τυπώσει αμέσως…δραχμές »
H εφημερίδα New York Times σε ανταπόκρισή της από την Γερμανία αναφέρει πως η ευρωζώνη έχει αρχίσει να περνά από το «έαν» στο «πώς»».
Στο άρθρο με τίτλο «Καθώς η Ελλάδα παραπαίει, η Ευρώπη προετοιμάζεται για το χειρότερο» υποστηρίζει πως οι φορείς χάραξης πολιτικής και πολλοί οικονομολόγοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σαν μια καταστροφική κατάσταση.
Γι αυτό πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος, έχει γίνει ξεκάθαρο πλέον ότι έχουν αρχίσει να καταρτίζονται σχέδια εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση που τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου.
«Ακόμη κι αν κανείς δεν θέλει πραγματικά να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη υπάρχει κίνδυνος από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου να προκύψει μια κυβέρνηση που θα είναι απρόθυμη ή ανίκανη να τηρήσει τους όρους που έχουν τεθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ ως αντάλλαγμα για τη στήριξη της χώρας. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστό μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως υποστήριξαν οικονομολόγοι της Citigroup σε έκθεσή τους αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα η χώρα να αναγκαστεί να αναζητήσει καταφύγιο στο δικό της νόμισμα. Μάλιστα, κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και νωρίτερα» γράφει ο αρθρογράφος.
Κανείς δεν θέλει να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, για δύο βασικούς λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγούσε σε κοινωνικό χάος στην Ελλάδα. Ο δεύτερος ότι θα πυροδοτούσε χρηματοπιστωτική κρίση στην υπόλοιπη Ευρώπη, ή ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως συνέβη και με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
Οι προετοιμασίες θα πρέπει να γίνουν μυστικά, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι που έχουν μελετήσει το θέμα. Εν συνεχεία, δε, πρέπει να εκτελεστούν αστραπιαία κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, για να είναι κλειστές οι τράπεζες
Ενα σοβαρό πρόβλημα είναι το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να τυπώσει νέο νόμισμα -καθώς η διαδικασία αυτή θα πάρει εβδομάδες ή ακόμη και μήνες- χωρίς να διαρρεύσει προς τα έξω η είδηση, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες.
Η Ελλάδα μπορεί να μη χρειαστεί να τυπώσει δραχμές αμέσως, υποστήριξαν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Capital Economics. Για τις μικρές καθημερινές συναλλαγές, οι Ελληνες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ευρώ μέχρι να τυπωθούν νέα χαρτονομίσματα.
Τέλος, ο Charles B. Blankart, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Humboldt στο Βερολίνο, υποστηρίζει ότι οι Ελληνες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τις αποταμιεύσεις τους σε ευρώ όσο διαρκέσει η μετάβαση από το ένα νόμισμα στο άλλο, για να μην αδειάσουν τα ΑΤΜ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.