Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Οι υποκλοπές και ο Τύπος στη Μ. Βρετανία


Ο πρωθυπουργός Κάμερον, ο οποίος δέχεται έντονες πιέσεις σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών από τη News of the World, υπόσχεται πλήρη δημόσια έρευνα και νέους κανόνες για τον Τύπο.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε σήμερα σαρωτικούς νέους κανόνες για τον βρετανικό Τύπο και πλήρη έρευνα για τις παραλείψεις της αστυνομίας και πολιτικών, την ώρα που ο πρώην εκπρόσωπός του συλλαμβανόταν στο πλαίσιο του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών από την εφημερίδα News of the World του Ρούπερτ Μέρντοκ.

Κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο Κάμερον απέκρουσε τις κατηγορίες ότι υπέπεσε σε σφάλμα κρίσης όταν προσέλαβε τον Άντι Κόλσον, έναν πρώην διευθυντή της News of the World, για τον οποίο επιβεβαίωσε ότι η συμμετοχή του στο σκάνδαλο ερευνάται από την αστυνομία.

Μια ημέρα αφού ο Μέρντοκ προσπάθησε να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο κλείνοντας την κυριακάτικη εφημερίδα του, η οποία έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία μεταξύ των κυριακάτικων φύλλων, ο Κάμερον προχώρησε σ' ένα καταμερισμό ευθυνών επιρρίπτοντας στους Εργατικούς προκατόχους του ευθύνες για μια πρακτική για την οποία είπε ότι ίσχυε από δεκαετίες και στην οποία οι πολιτικοί ήταν υποτελείς των βαρόνων του Τύπου.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών δήλωσε πως, εκτός του ότι την αστυνομική έρευνα για την υπόθεση της News of the World θα ακολουθήσει μια πλήρης δημόσια έρευνα, θα δώσει επίσης εντολή σε μια ανεξάρτητη επιτροπή να εκπονήσει νέους κανόνες για τα μέσα ενημέρωσης.

"Αυτό το σκάνδαλο δεν αφορά απλώς μερικούς δημοσιογράφους σε μια εφημερίδα", δήλωσε ο Κάμερον. "Δεν αφορά καν μόνο τον Τύπο. Αφορά επίσης την αστυνομία. Και, ναι, αφορά επίσης την άσκηση της πολιτικής και τους πολιτικούς".

Έχοντας συνείδηση του επιπέδου της δημόσιας οργής εναντίον της News of the World, ο Κάμερον προσπάθησε να εκφράσει το λαϊκό συναίσθημα:

"Θύματα φόνων, θύματα τρομοκρατών, οικογένειες που έχασαν αγαπημένους στον πόλεμο, μερικές φορές υπερασπίζοντας τη χώρα μας ... Το γεγονός ότι υπεκλάπησαν τηλεφωνήματα των ανθρώπων αυτών για να παραχθούν ιστορίες για μια εφημερίδα είναι απλούστατα αηδιαστικό", τόνισε.

Ο πρωθυπουργός καταφέρθηκε επίσης εναντίον της γυναίκας που βρίσκεται στο κέντρο της θύελλας -- της έμπιστης του Μέρντοκ και πρώην διευθύντριας της εφημερίδας Ρεμπέκα Μπρουκς.

Η Μπρουκς, όπως και ο Κόλσον, έχει αρνηθεί ότι γνώριζε πως δημοσιογράφοι της εφημερίδας υπέκλεπταν τα φωνητικά μηνύματα ενδεχομένως χιλιάδων ανθρώπων. Αντίθετα από τον Κόλσον, η 43χρονη Μπρουκς εξακολουθεί να εργάζεται για τον Μέρντοκ ως διευθύντρια του News International, του κλάδου των βρετανικών εφημερίδων του.

Όμως η Μπρουκς έχει γίνει ένα είδος αλεξικέραυνου για την οργή των 200 δημοσιογράφων και του υπόλοιπου προσωπικού που χάνουν τις δουλειές τους με το κλείσιμο της News of the World. Ο Κάμερον είπε πως άκουσε ότι η Μπρουκς έχει υποβάλει την παραίτησή της. "Εγώ θα την δεχόμουν", δήλωσε.

Νωρίτερα, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ ήταν επίσης κατηγορηματικός: "Η Ρεμπέκα Μπρουκς θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη γι' αυτό που συνέβη ενώ ήταν διευθύντρια της News of the World ... και ειλικρινά δεν πιστεύω πως το κλείσιμο της News of the World αλλάζει το γεγονός αυτό".

Τόσο ο Μίλιμπαντ όσο και ο Κάμερον έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως το σύστημα, βάσει του οποίου οι εκδότες και οι διευθυντές των εφημερίδων είναι αυτοί που ελέγχουν την εφαρμογή του κώδικα συμπεριφοράς τους, πρέπει να καταστεί αυστηρότερο --αν και το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό αναμένεται ότι θα αποτελέσει πηγή μεγάλης συζήτησης, καθώς τα μέσα ενημέρωσης υπερασπίζονται την ελευθερία τους να κάνουν ρεπορτάζ.

Ο Κάμερον δήλωσε πως μια ανεξάρτητη επιτροπή θα αρχίσει να εργάζεται μέσα σε διάστημα μηνών --πολύ νωρίτερα από τη δημόσια έρευνα από δικαστή, η οποία πρέπει να περιμένει να τελειώσει η αστυνομική έρευνα για τη News of the World-- και πως θα είναι ελεύθερη να καταθέσει τις δικές της προτάσεις.

Όμως πρόσθεσε: "Θα πρέπει να είναι αληθινά ... ανεξάρτητη από τον Τύπο, ώστε το κοινό να γνωρίζει ότι οι εφημερίδες δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες μόνες υπεύθυνες για την αστυνόμευσή τους ... Αυτό το νέο κανονιστικό σύστημα πρέπει να πετύχει μια ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα του ατόμου στην προστασία της ιδιωτικής ζωής του και σ' αυτό το οποίο είναι προς το δημόσιο συμφέρον".

Η αστυνομία αντιμετωπίζει σκληρά ερωτήματα σχετικά με το γιατί μια αρχική έρευνα για υποκλοπές τηλεφωνημάτων έκλεισε μετά την καταδίκη του ανακτορικού συντάκτη της News of the World και ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ το 2007, παρά τις εκτεταμένες εκκλήσεις για να ερευνηθεί περαιτέρω μια πρακτική που εφέρετο ότι είναι ευρέως διαδεδομένη.

Ντετέκτιβ ελέγχουν επίσης τώρα πληρωμές, της τάξεως των δεκάδων χιλιάδων στερλινών, από δημοσιογράφους προς αστυνομικούς, ως επί το πλείστον για πληροφορίες. Η αστυνομία αντιμετωπίζει επίσης ερωτήματα για φιλίες που είχαν μερικοί αστυνομικοί στον όμιλο News International.

Ο Κάμερον, προσπαθώντας να πετύχει μια ισορροπία ανάμεσα στην αποδοχή ενός μεριδίου της ευθύνης και την απόδοση ευθυνών στους αντιπάλους του, δήλωσε: "Δεν είναι καλό ... απλώς να επικρίνουμε την αστυνομία. Επειδή ηγέτες κομμάτων ήθελαν τόσο πολύ να κερδίσουν την υποστήριξη εφημερίδων ... κάναμε τα στραβά μάτια στην ανάγκη να λύσουμε αυτό το θέμα, να αντιμετωπίσουμε τις κακές πρακτικές, να αλλάξουμε τους κανόνες που διέπουν τις εφημερίδες".