Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Spiegel: Στα άδυτα της πλούσιας Εκάλης...χτύπησε η κρίση;


Ακόμα και στο Κολωνάκι που η τσιγκουνιά δεν είχε θέση, έχει χτυπήσει η κρίση. Τα μαγαζιά είναι άδεια, λίγοι επισκέπτονται πλέον τις καφετέριες και πολυτελή αμάξια όπως Porsche, BMW και Ferrari κάνουν πλέον σπάνια την εμφάνιση τους. Το να ήσουν πλούσιος στην Ελλάδα ήταν κάποτε πολύ πιο εύκολο.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι ένα: Που μένουν τώρα οι εκατομμυριούχοι της Αθήνας; Με τι ασχολούνται; Και ενδιαφέρονται για την πατρίδα τους καθόλου;

Η συντάκτρια του γερμανικού Spiegel στην online έκδοση του Φέρρυ Μπατζόγλου και ο δημοσιογράφος Jorg Diehl επιχείρησαν μια επίσκεψη στα άδυτα του πολυτελούς Εκάλη και Πολιτεία κλαμπ για να ανακαλύψουν εάν η οικονομική κρίση έχει φτάσει ως εκεί.

Που πήγαν όλοι οι πλούσιοι στην Ελλάδα; Δε γίνονται πια γλέντια, καταναλωτικά όργια… Αντί αυτού φαίνεται η «αφρόκρεμα» να έχει μεταφερθεί σε αποκλειστικά πανάκριβα Κλαμπ.

Η περιοχή του Κολωνακίου δεν είναι γνωστή μόνο για τους εκλεκτούς κατοίκους της (διπλωμάτες, ιατροί..) αλλά και για τις υπερλούξ μπουτίκ όπως του οίκου Versace, Joop, Armani που αποτελούν καθημερινή ανάγκη για τους κατοίκους της. Μόνο που σε αυτή τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει πια καμία ανάγκη…

Αν θελήσει κάποιος να επισκεφτεί τους εκατομμυριούχους που ζούσαν κάποτε στο κέντρο , πρέπει να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο του και να κατευθυνθεί προς τα βόρεια προάστια.

Το « Πολιτεία τένις κλαμπ» είναι ένα σύγχρονο καταφύγιο για να ξεφεύγει η ελίτ από τις έγνοιες της.

«Οι κύριοι θέλουν να ξεδώσουν»

H συντάκτρια περιγράφει « Περνώντας μια πράσινη, σιδερένια πόρτα, μετά από μια ήπια ανάβαση μέσα από πράσινους λόφους, ο επισκέπτης βρίσκεται μετά από εκατό μέτρα μπροστά από μια εκκλησία. Τα μέλη του κλαμπ διεξάγουν εδώ πολυτελείς τελετές βαπτίσεων και γάμων αδιαφορώντας για το κόστος.

Στην πισίνα κάτω από έναν τεχνητό καταρράκτη απολαμβάνουν τη μεσημεριανή σιέστα κάποιοι ηλικιωμένοι κύριοι καθώς και νέες γυναίκες που πίνουν πολύχρωμα κοκτέιλ με ομπρελίτσες κοιτώντας το κενό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ενοχληθούν, προειδοποιεί η επιστάτης του συλλόγου. «Οι κύριοι θέλουν να ξεδώσουν.» Και η κρίση; « Εδώ η κρίση δε μας αγγίζει!»

Ο παρκαδόρος Σπύρος που μένει σε μια περιοχή του ασφυκτικού κέντρου είναι λαλήστατος. «Εδώ έρχεται η αφρόκρεμα της Αθήνας, δεν τους ενδιαφέρει αν θα πληρώσουν ένα παραπάνω ευρώ για το τζιπ τους.»

Πλήρης κάλυψη είναι το σύνθημα

Το πόσοι είναι οι εκατομμυριούχοι στην Ελλάδα δε μπορούμε ακριβώς να το ξέρουμε παρά μόνο να υποθέσουμε. Πάντως 5000 Έλληνες δηλώνουν εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ το χρόνο.Γιατί ο Έλληνας, λέει ένας αναλυτής, μπορεί να αγαπάει την πατρίδα του αλλά βλέπει το κράτος σαν μια δύναμη που πρέπει να ληστέψει.
Και όμως κάτι φαίνεται να αλλάζει.

«Οι πλούσιοι είναι πιο προσεκτικοί με τις δημόσιες εμφανίσεις τους», λέει ο πολιτικός αναλυτής της « Ελευθεροτυπίας» Γιάννης Παντελάκης. « Έχουν άγχος να μην τους επιτεθούν όπως συνέβη σε διάφορους πολιτικούς. Παλιότερα έπρεπε όλοι να γνωρίζουν το πόσο πλουσιοπάροχα ζούσαν. Πλέον βγαίνουν σε σίγουρα μέρη που δε μπορούν να γίνουν εύκολα αντιληπτοί. Η πλήρης κάλυψη είναι το σύνθημα τους».

Το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων συνεχώς μεγαλώνει.

Η περιγραφή συνεχίζεται.

« ...Όταν μεσημεριάζει και η Αθήνα μετατρέπεται σε ένα καμίνι που βράζει.Στο Εκάλη κλαμπ εδώ στην Εκάλη είναι δροσερά και απίστευτα ήσυχα. Εδώ πέρα έρχονται ο Λάτσης, Ο Βαρδινογιάννης και ο Μπόμπολας, όταν οι βίλες τους αρχίζουν να τους φαίνονται εξαιρετικά μονότονες.

Πάντως το να θέσεις έστω και μια ερώτηση στο Εκάλη κλαμπ φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο για τη γερμανίδα δημοσιογράφο. Κάποιοι νεαροί με τα Ray-Ban γυαλιά τους την κοιτάνε καχύποπτα.

«Είστε μέλος;» την ρωτάει ο θυρωρός. «Οι ερωτήσεις απαντώνται μόνο έπειτα συνεννοήσεως μια δεδομένη χρονική στιγμή της ημέρας» προσθέτει. «Ακόμα και αν αφορά την κρίση;»


«Δοκιμάστε!» της λέει χαμογελαστά αφήνοντας μια δόση αμφισβήτησης. Κάτι θα ξέρει…