Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Βρετανικός Τύπος: «Nτροπή και Αίσχος για τα έκτροπα»


Με όρους όπως «ντροπή» και «αίσχος» οι βρετανικές εφημερίδες καταδικάζουν σήμερα τα επεισόδια στη Βρετανική πρωτεύουσα, η οποία για τέταρτη συνεχή νύχτα ήρθε αντιμέτωπη με τη χειρότερη βία των τελευταίων 20χρόνων.

«Οι σκηνές στις βρετανικές πόλεις είναι ένα αίσχος για το έθνος», γράφουν οι Times που καλούν την αστυνομία να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να καταστείλει τα βίαια επεισόδια».

Ο τίτλος της Daily Mirror είναι: «Η ντροπή της Βρετανίας» και σε μια διπλή σελίδα που δείχνει σε πρώτο πλάνο έναν αστυνομικό των δυνάμεων καταστολής μπροστά σε ένα φλεγόμενο αυτοκίνητο.

Η Daily Mail σε άρθρο της καταγγέλλει την «αποκαρδιωτική ανηθικότητα που ντροπιάζει τη Βρετανία», καλώντας στην πρώτη της σελίδα να «υπάρξει ανταπόδωση» από τους αστυνομικούς των δυνάμεων καταστολής.
Η εφημερίδα ρωτάει τους αναγνώστες της: «Μπορείτε να ονοματίσετε τους πλιατσικολόγους;».

Αρκετές ταμπλόιντ δημοσιεύουν επίσης πολλές φωτογραφίες νεαρών ανδρών και γυναικών, οι περισσότεροι κουκουλοφόροι, να κρατούν στα χέρια από μια τηλεόραση, μπουκάλια, ρούχα.

«Καταγγείλτε έναν κρετίνο», γράφει η Sun στην πρώτη της σελίδα καταδικάζοντας την «αναρχία στη Βρετανία». «Μην τους αφήσετε να καταστρέψουν τις πόλεις μας», προσθέτει, δημοσιεύοντας φωτογραφίες ατόμων που λεηλατούν.

Αρκετές είναι οι εφημερίδες που δημοσιεύουν παράλληλα φωτογραφίες κατοίκων που κρατούν σκούπες, βούρτσες και είναι έτοιμοι να καθαρίσουν τους δρόμους. Μια νεαρή ξανθιά ποζάρει στον φακό φορώντας ένα μπλουζάκι όπου έχει γράψει: «Οι πλιατσικολόγοι είναι παλιάνθρωποι».

Οι εφημερίδες Guardian, Daily Telegraph και Times εμμένουν ωστόσο στο γεγονός ότι οι ταραχές κερδίζουν έδαφος σε όλη τη χώρα.

«Η αναρχία εξαπλώνεται» είναι ο πηχυαίος τίτλος της Daily Telegraph. «Το Λονδίνο σιγοβράζει, αλλά οι φλόγες απλώνονται», παρατηρούν οι Times με τη φωτογραφία ενός αστυνομικού να κρατά από το λουρί ένα σκύλο μπροστά σε ένα φλεγόμενο αυτοκίνητο στο Μπέρμιγχαμ, που ήταν το θέατρο νέων βίαιων επεισοδίων χθεσινή νύχτα.

Ίδιο τόνο υιοθετεί και η Guardian: «Υψηλή ασφάλεια στο Λονδίνο, η βία φλέγει τη χώρα» με μια φωτογραφία στην πρώτη της σελίδα, αστυνομικών να τρέχουν στο Μάντσεστερ, όπου σημειώθηκαν εκτεταμένες ταραχές τη νύχτα.

Οι εφημερίδες εμμένουν επίσης ότι οι ταραχές συνιστούν μια πρόκληση για τον συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον που είναι στην εξουσία από το Μάιο του 2010. «Το μεγαλύτερο τεστ για τον Κάμερον έφθασε. Αυτός βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων;» διερωτάται η Independent.

«Ο Ντέιβιντ Κάμερον επιστρέφει στη Βρετανία αλλά εμείς θέλουμε αποδείξεις ότι επιστρέφει στον πραγματικό κόσμο», γράφει η Daily Mirror.