Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011

WSJ: «Οι ξαπλώστρες άλλαξαν απλά θέση... στον ελληνικό Τιτανικό!»


Επιμέλεια: Ρούλα Κοτσέτα

Με ένα δημοσίευμα που περιγράφει το χάος, την απόγνωση και την ανησυχία των αγορών η οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal σε πρόσφατο άρθρο της παρομοιάζει την Ελλάδα με τον "Τιτανικό" και με δόση χιούμορ υποστηρίζει πως απλά οι ξαπλώστρες άλλαξαν θέση στο κατάστρωμα... (για να είμαστε και σε καλοκαιρινό κλίμα). Η WSJ μάλιστα εκτιμά πως με αυτόν τον τρόπο, αδίκησε το πλήρωμά της....το οποίο ναυαγεί...

"Αυτό που έκανε η ΕΕ, είναι να φορτώσει με περισσότερο νεκρό βάρος, το ελληνικό πλοίο που ήδη βουλιάζει. Αν αυτός είναι ο τρόπος που η ΕΕ θεωρεί ότι σώζει την Ελλάδα, τότε πολύ καλά κάνουν η Ιταλία και η Ισπανία που τρέμουν απ το φόβο τους" τονίζει το δημοσίευμα.

Χαρές και πανηγύρια

Η WSJ αναφέρει πως όταν ανακοινώθηκε το νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, συνοδεύτηκε με πανηγύρια και χαρές.

Υπενθυμίζει μάλιστα το εν λόγω σχέδιο διάσωσης της χώρας μας, που προέβλεπε επαναγορά του χρέους, τέσσερις διαφορετικές προτάσεις ανταλλαγής ομολόγων, μια επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, και περίπου €100 δισ. σε νέα δάνεια.

Η αρχική ευφορία έγινε εφιάλτης

Ο αρθρογράφος συνεχίζει γράφοντας πως δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να χαθεί η αρχική ευφορία και να γίνει εφιάλτης.

Κάνει λόγο για τα νέα ρεκόρ των ισπανικών και ιταλικών σπρεντς και τον φόβο των επενδυτών. Θυμίζει την ακύρωση των καλοκαιρινών διακοπών του Ισπανού πρωθυπουργού αλλά και τον πανικό των Ιταλών που συνεδρίασαν εκτάκτως μετά την απόφαση να ακυρωθεί η δημοπρασία ομολόγων.

Οσον αφορά στα ελληνικά ομόλογα, η WSJ, υπογραμμίζει πως η αξία τους συνέχισε να παίρνει την κατηφόρα. Και

Μάλιστα, εκτιμά, πως το συμπέρασμα ήταν να συνειδητοποιήσουν οι αγορές πως το πρόσφατο πακέτο στήριξης της Ελλάδας δεν την βοηθά καθόλου.

Δεν είναι έκπληξη! γράφει ο συντάκτης του άρθρου.

" Αν το ψάξει κανείς, αντιλαμβάνεται δυο βασικά στοιχεία: Πρώτον, ότι αν προχωρήσει το σχέδιο, η Αθήνα θα χρωστά στους δανειστές της περισσότερα από το σημερινό 160% του ΑΕΠ της. Και δεύτερο, αυτό το νέο χρέος θα είναι πολύ πιο ακριβό από ποτέ, για να μπορέσει η Ελλάδα να το εξυπηρετήσει. Οι τράπεζες που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις του περασμένου μήνα, ανακοίνωσαν, μετά τη συμφωνία, ότι θα υποστούν πλήγμα ύψους 21% στην αξία των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν. Κάποιοι θεώρησαν πως αυτό σήμαινε ότι το ελληνικό χρέος θα μειώνονταν αντίστοιχα. Όπως όμως αποδεικνύεται, αυτό ήταν μια λογιστική «μαϊμουνιά». Μπορεί η αξία των ομολόγων να πέσει, όμως το ποσό που θα χρωστά η Ελλάδα θα ανέβει".

Εξηγεί μάλιστα, πως η πραγματικότητα έχει ώς εξής:

" Αν προχωρήσει η ανταλλαγή ομολόγων αξίας €135 δισ. όπως συμφωνήθηκε, η ονομαστική αξία του χρέους θα μειωθεί κατά 10%, ή €13.5 δισ. Οι επαναγορές ομολόγων υποτίθεται πως θα μειώσουν το χρέος κατά €12.5 δισ. επιπλέον. Για να το πετύχει όμως αυτό η Ελλάδα, θα πρέπει να δανειστεί άλλα €40 δισ ως εγγύηση έναντι των νέων ομολόγων, και άλλα €20 δισ για να χρηματοδοτήσεις τις επαναγορές. Στη συνέχεια θα πρέπει να δανειστεί άλλα €15 δισ για να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες που θα πληγούν από τα κρατικά τους ομόλογα. Ένα συνολικό ποσό δηλαδή ύψους €75 δισ. που θα πρέπει να το βρει από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αφού κανένας άλλος δεν δανείζει σήμερα την Αθήνα. Τουλάχιστον τα επιτόκια θα είναι φτηνά, αφού η ΕΕ ανακοίνωσε πως θα χρεώσει 3.5% ετήσιο τόκο στην Ελλάδα, τόσο για το νέο αυτό δάνειο, όσο και για τα προηγούμενα δάνεια της διάσωσης που της έχουν ήδη δοθεί".

Οι τράπεζες με τα ελληνικά ομόλογα

"Οι τράπεζες όμως που ανταλλάσσουν τα ομόλογά τους δεν θα είναι τόσο γενναιόδωρες. Σύμφωνα με τους όρους που συμφωνήθηκαν, τα επιτόκια της Ελλάδας στα εκκρεμούντα χρέη της θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 12%. Τα νέα ομόλογα θα έχουν επιτόκιο 6.8%, σε σύγκριση με το σημερινό 5%. Αυτή η αύξηση του επιτοκίου θα καλύψει την οποιαδήποτε μείωση του αρχικού κεφαλαίου, που θα προέκυπτε από τα κουρέματα κατά 20% σε κάποιες από τις ανταλλαγές".
newscode.gr