Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Απελάθηκε Ισπανίδα δημοσιογράφος της El Pais από το Ιράν


Το Ιράν απέλασε την ανταποκρίτρια της ισπανικής εφημερίδας El Pais, αναφέρει σε δημοσίευμά της σήμερα, Δευτέρα, η εφημερίδα.

Η Τεχεράνη αναίρεσε την άδεια παραμονής της Aνχελες Εσπινόζα και τη διέταξε να φύγει από τη χώρα εντός δύο εβδομάδων, χωρίς να της δώσει καμία εξήγηση, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η Εσπινόζα πιστεύει ότι η Τεχεράνη την απελαύνει κυρίως εξαιτίας μίας συνέντευξης με τον Αχμάντ Μονταζερί, γιο του εκλιπόντος Μεγάλου Αγιατολάχ Χοσεϊν Αλί Μονταζερί, σφοδρού επικριτή του ιρανικού καθεστώτος. Η ισπανίδα δημοσιογράφος είχε μάλιστα συλληφθεί τον Ιούλιο και τεθεί υπό κράτηση για σύντομο χρονικό διάστημα, αμέσως μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης.
Επίσης, η Εl Pais είχε πρωτοστατήσει σε εκστρατεία υπέρ της Σακινέχ Μοχαμαντί-Αστιάνι, η οποία έχει καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία του συζύγου της, αλλά και σε θάνατο δια λιθοβολισμού για μοιχεία.
Η απέλαση της Εσπινόζα αντικατοπτρίζει "την νευρικότητα του καθεστώτος απέναντι στην κριτική", γράφει η El Pais, σύμφωνα με την οποία η λογοκρισία έχει ενταθεί από τότε που ανέβηκε στην εξουσία ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, το 2005.
tovima