Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

New York Post: Η 6η σελίδα μετά από χρόνια αλλάζει!


Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω η βασίλισσα του νεοϋορκέζικου κουτσομπολιού. Μόλις στα 29 της χρόνια η Βρετανίδα Εμιλι Σμιθ πήρε τα ηνία από τον επί 25 χρόνια συντάκτη της θρυλικής «Εκτης Σελίδας» στη «New York Post», Ρίτσαρντ Τζόνσον. Η φημισμένη στήλη δεν είναι μια απλή αναπαραγωγή κουτσομπολιών με ροζ ή κίτρινο περιτύλιγμα. Την εμπνεύστηκε ο ίδιος ο Ρούπερτ Μέρντοχ όταν αγόρασε τη «New York Post» το 1976 και ξεπέρασε και την ίδια την εφημερίδα που τη φιλοξενεί. «Οταν δεις το όνομά σου στην "Εκτη Σελίδα", ξέρεις ότι είσαι φτασμένος», λέει ο πρώην διευθυντής της «Sun», Ντέιβιντ Γέλαντ, δίνοντας το στίγμα της: η στήλη δεν περιορίζεται στους ντόπιους σελέμπριτι, αλλά αναφέρεται και σε επιχειρηματίες, δικηγόρους και σημαίνοντα πρόσωπα των ΜΜΕ και διαβάζεται από 500.000 Νεοϋορκέζους, ακόμη και άτομα που δεν ρίχνουν συνήθως δεύτερη ματιά σε έντυπα καλόπιστης κοινωνικής κριτικής.έα και άπειρη. Ο Ρίτσαρντ Τζόνσον, που αποχώρησε για να ασχοληθεί με μια καινούργια διαδικτυακή παραγωγή του ομίλου, είχε αναδειχθεί σε παράγοντα της πόλης που ενέπνεε φόβο και σεβασμό. Η σχετικά άγνωστη Σμιθ που τον διαδέχθηκε δεν έχει την ίδια εμπειρία και έγινε δεκτή με επιφυλακτικότητα. Ηδη την πρώτη εβδομάδα αρκετά μπλογκ μετρούσαν τα λάθη που έκανε, όπως η ανορθογραφία στο όνομα ενός νεαρού αστέρα. Η ίδια πολύ γρήγορα αναγκάστηκε να δημοσιεύσει διάψευση μιας πληροφορίας, κατηγορώντας εμμέσως την πηγή της.

Η μεταγραφή της 29χρονης Βρετανίδας Εμιλι Σμιθ στη φημισμένη «Εκτη Σελίδα» ξένισε τη μιντιακή αγορά των ΗΠΑ.

Το βιογραφικό της Σμιθ, πάντως, δεν είναι ανάξιο λόγου. Μετά τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, προσελήφθη σε τοπική εφημερίδα και στα 21 της βρέθηκε στον λονδρέζικο Τύπο, και συγκεκριμένα στην αίθουσα σύνταξης της «Sun», που επίσης ανήκει στον Μέρντοχ. Εντυπωσίασε τους ανωτέρους της με τις ικανότητές της στο ελεύθερο και το τηλεοπτικό ρεπορτάζ και σύντομα έγινε βοηθός στην περίφημη στήλη «Bizzare», με τα κουτσομπολιά της εφημερίδας.

Τα τελευταία 4 χρόνια ήταν η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στις ΗΠΑ, μια θέση στην οποία ο Μέρντοχ τοποθετεί συνήθως όσους θέλει να προωθήσει μελλοντικά. Θεωρείται αμείλικτη, εργασιομανής και έχει χαρακτηριστεί ως «θηλυκή Τζέιμς Μποντ», παρότι το παρουσιαστικό της τη βοηθά να γίνεται συμπαθής και να μοιάζει ακίνδυνη. Μένει να αποδείξει αν θα είναι τόσο επιτυχημένη όσο ο προκάτοχός της.