Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Μπόνους 2, 4 εκατ. € σε golden boys και στις... γραμματείς τους


Δεν διασκέδαζαν μόνα τους τα golden boys της ΕΡΤ την τριετία 2006-2008 στο πάρτι των μπόνους που είχαν στήσει προκειμένου να επιβραβεύσουν εαυτούς και ημέτερους... Προσκαλούσαν στη γιορτή της σπατάλης και τρίτους, χαμηλόμισθους, υπεράνω πάσης υποψίας προκειμένου να νομιμοποιήσουν τα δωράκια προς τους εαυτούς τους, χρησιμοποιώντας τους ως άλλοθι για ένα όργιο σπατάλης που ξεπερνά τα 2,4 εκατ. ευρώ.


Και αν το ποσόν αυτό φέρνει ίλιγγο σε χαλεπούς καιρούς κρίσης, μεγαλύτερο σοκ προκαλούν οι αιτιολογίες που είχαν σκαρφιστεί όσοι εμπνέονταν ή υπέγραφαν τα μπόνους, καθώς δεν έμπαιναν καν στον κόπο να σκεφτούν κάτι ευρηματικό ή έστω μια αιτιολογία που άπτεται της κοινής λογικής.
Μπόνους 2,4 εκατ. € σε golden boys και στις... γραμματείς τους

Επί μια ολόκληρη τριετία η διοίκηση της ΕΡΤ υπέγραφε το ένα μετά το άλλο τα μπόνους, τα οποία καλώς έπαιρναν οι εργαζόμενοι που δεν έφεραν την ευθύνη της υπογραφής.

Ολες οι «φυλές»
Στις λίστες των ονομάτων φιγουράρουν γενικοί διευθυντές και διευθυντές Γραφείων, ενώ δεν λείπουν προϊστάμενοι, δικηγόροι αλλά και απλές γραμματείς, χαμηλόμισθοι δημοσιογράφοι, εικονολήπτες κ.o.κ. Οι περισσότεροι ανταμείφθηκαν για το προφανές: επειδή απλώς έκαναν σωστά τη δουλειά τους...

Εχοντας καλύψει όλες τις φυλές των εργαζομένων, η διοίκηση της ΕΡΤ ικανοποίησε αρκετούς, διόρθωσε υποτιθέμενες αδικίες σε επίπεδο μισθών ορισμένων και φυσικά άφησε ακάλυπτους περισσότερους από 4.000 εργαζομένους που δεν πήραν φράγκο...

Το 2006 θα μείνει στην ιστορία της ΕΡΤ ως η χρονιά των χρυσών μπόνους καθώς διανεμήθηκαν περισσότερα από 1,4 εκατ. ευρώ σε 212 εργαζόμενους με τη συντριπτική πλειονότητα να επιβραβεύεται επειδή συνέβαλε στην επιτυχή διεξαγωγή και μετάδοση της Eurovision. Δεν φθάνει δηλαδή που το «πανηγύρι» κόστισε στην ΕΡΤ 2 εκατ. ευρώ, δεν αρκεί που εργαζόμενοι πληρώθηκαν κανονικά τις υπερωρίες τους, αλλά χαρίστηκαν πάνω από 700.000 ευρώ για μια φιέστα που δεν είχε εμπορική ανταπόδοση.

ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ
Πριμ για τους Ολυμπιακούς μετά... τέσσερα έτη

Το 2007 ξεχωρίζει το μπόνους της Μ.Μ. (20.400 ευρώ, 3 μισθοί) για την «αύξηση της ακροαματικότητας των κεντρικών προγραμμάτων της ραδιοφωνίας, τη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και την απασχόλησή της επί 7μηνο σε αφιέρωμα του ραδιοφώνου για τους σημαντικότερους εν ζωή στιχουργούς».

Το 2008 ξεχώρισε το μπόνους του διευθυντή Α.Κ. (27.000 ευρώ, 2 μισθοί) με το αιτιολογικό ότι «προσέφερε τα μέγιστα... για την άριστη μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων (που είχαν γίνει 4 χρόνια πριν) αλλά και άλλων μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων)».

Ισόποσο μπόνους πήρε και ο Π.Λ., υψηλόβαθμο στέλεχος, «επειδή προσέφερε πέραν των συμβατικών του υποχρεώσεων υπηρεσίες για την οργάνωση της μετάβασης των πιλοτικών ψηφιακών προγραμμάτων στην κυρίως μετάδοσή τους..., για τον συντονισμό των μελετών και εργασιών σχετικά με την αλλαγή των σημάτων και της τηλεοπτικής ταυτότητας όλων των προγραμμάτων της ΕΡΤ», η οποία στοίχισε τα μαλλιοκέφαλά της στη δημόσια τηλεόραση.

Τέλος ο Γ.Λ. πήρε 24.000 ευρώ για την «επιτυχημένη οργάνωση του δημοσιογραφικού και τεχνικού δυναμικού κατά τη διάρκεια των μεγάλων γεγονότων του 2007».

Ποιοι ανταμείφθηκαν
Αυτοί που «συνέβαλαν τα μέγιστα»

Το αιτιολογικό για το παχυλό μπόνους που δόθηκε στον Γ.Χ., υψηλόβαθμο στέλεχος του Ραδιομεγάρου ήταν ότι «συνέβαλε τα μέγιστα στον συντονισμό των τομέων εκείνων της εταιρείας που εποπτεύει...». Πόσο μας κάνει η συμβολή αυτή; Τρεις μισθούς... «Και τι είναι τρεις μισθοί;» θα αναρωτηθεί κάποιος. Μια λογική ανταμοιβή για τις καλές υπηρεσίες ενός εργαζόμενου. Oχι όμως αν πρόκειται για κάποιον, οι 3 μισθοί του οποίου ανέρχονταν στις 45.000 ευρώ, στα οποία προστέθηκαν την ίδια χρονιά (2006) άλλα τόσα με το αιτιολογικό ότι «συνέβαλε τα μέγιστα για τον συντονισμό των υπηρεσιών στη διεκπεραίωση υποχρεώσεων της εταιρείας».

Για το διευθυντικό στέλεχος της Ραδιοφωνίας, Α.Α., το μπόνους ανήλθε σε 43.800 ευρώ (3 μισθοί). Ποια είναι η αιτιολογία που έπεισε τον πρόεδρο της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλο να υπογράψει το σχετικό έγγραφο; Οτι ο συγκεκριμένος «συνέβαλε τα μέγιστα στην εύρυθμη λειτουργία του τομέα ευθύνης του, στην αναβάθμιση των μουσικών συνόλων και στην επιτυχή έκβαση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης». Δύο χρόνια μετά ο Α.Α. έλαβε άλλα 14.850 (ένας μισθός) ευρώ για τον ίδιο λόγο.

Περισσότερο ευνοημένος υπήρξε ο Κ.Κ. -σημαντικό στέλεχος- ο οποίος πήρε μπόνους 3 μισθούς ήτοι 47.4000 ευρώ. Και τούτο επειδή «συνέβαλε τα μέγιστα αφενός για τον συντονισμό των διοικητικο-οικονομικών υπηρεσιών και αφετέρου στην προώθηση των διεθνών σχέσεων και στην ανάπτυξη της συνεργασίας με την EBU (European Broadcasting Union)». Το 2008 ο Κ.Κ. πήρε άλλα 29.700 ευρώ «για την έντονη δράση στα δρώμενα της EBU με αποτέλεσμα την εκλογή του στο ΔΣ της αλλά και τον ζήλο που επέδειξε στη διάσωση και συντήρηση των αρχείων της ΕΡΤ (2 μισθοί)».

Επιστρέφοντας στο 2006, ο Ν.Τ. πήρε μπόνους 36.000 ευρώ επειδή συνέβαλε τα μέγιστα σε όλα τα μεγάλα γεγονότα που κάλυψε η ΕΡΤ (6 μισθοί).

Λίγα λιγότερα (30.000 ευρώ) εκταμιεύθηκαν για χάρη τού διευθυντικών καθηκόντων Γ.Υ., επειδή συνέβαλε τα μέγιστα στην εύρυθμη λειτουργία του τομέα ευθύνης του και κυρίως στην οργάνωση μεθόδων καλύτερης παρακολούθησης και διαχείρισης των οικονομικών της εταιρείας (2 μισθοί). Ο ίδιος έλαβε άλλα 29.700 ευρώ το 2008 επειδή πέτυχε τους στόχους της εταιρείας με αποτέλεσμα η οικονομική χρήση να κλείσει λειτουργικά με θετικό αποτέλεσμα και να οργανωθούν με σύγχρονο τρόπο οι διοικητικο-οικονομικές δομές της ΕΡΤ.

Αλλα 28.000 ευρώ απέσπασε ο Κ.Β. επειδή συνέβαλε τα μέγιστα με ιδιαίτερο ζήλο και πέραν του ωραρίου και των συμβατικών υποχρεώσεών του ώστε να επιτευχθεί άριστο αποτέλεσμα τόσο στην παραγωγή μεταδόσεων και εκπομπών όσο και τη διάθεση διεθνούς σήματος των διεθνών αθλητικών αγώνων...

Η διοίκηση της ΕΡΤ έκρινε σκόπιμο να ανταμείψει τον Μ.Π. με 14.000 ευρώ (1 μισθός) καθώς θεώρησε ότι «συνέβαλε τα μέγιστα στον τομέα ευθύνης και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της εκπομπής σήματος των πιλοτικών ψηφιακών καναλιών». Αλλα τόσα απέσπασε επειδή «συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία υποδομών για την τεχνική αρτιότητα της ψηφιακής τηλεόρασης».

Στα 25.000 ευρώ ανέρχονται και οι χρηματικές επιβραβεύσεις των διευθυντών τμημάτων Ν.Μ. και Γ.Μ. Αμφότεροι κρίθηκε ότι «συνέβαλαν τα μέγιστα στη διοργάνωση της Eurovision αλλά και στη δημιουργία υποδομών για την τεχνική αρτιότητα της ψηφιακής τηλεόρασης». Μικρότερα ποσά έλαβαν διάφοροι δημοσιογράφοι, άλλοι προφανώς με κομματικά κριτήρια και άλλοι, τους οποίους οι συνάδελφοί τους δεν έχουν δει ποτέ.
Imerisia