Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί: Για να ξεπεράσουν την κρίση ζητούν αλλαγή της νομοθεσίας


Την αλλαγή της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας που αφορά στο χαρακτήρα των προγραμμάτων των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών ζητούν, εν όψει των νέων ρυθμίσεων που ετοιμάζονται για το χώρο των Μέσων, οι φορείς της αγοράς από την κυβέρνηση, καθώς δεκάδες ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις επιλογές που έκαναν πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν το οικονομικό περιβάλλον ήταν πολύ διαφορετικό σε σχέση με σήμερα.

Το παραπάνω οφείλεται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, αλλά και ερμηνευτικές αποφάσεις του ΕΣΡ δεν μπορεί να γίνει αλλαγή στη φυσιογνωμία του προγράμματος που έχει δηλωθεί στην ανεξάρτητη αρχή.

Ειδικότερα και κατ' εφαρμογή του νόμου 3592/07, όλοι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας κλήθηκαν πέρυσι από το ΕΣΡ να δηλώσουν άπαξ το χαρακτήρα του προγράμματός τους (ως ενημερωτικό ή μη ενημερωτικό), αναλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτόν και συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι της πολιτείας, τόσο όσον αφορά στις ώρες και το είδος των προγραμμάτων τους όσο και τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού, καθώς και μια σειρά από άλλα στοιχεία που σχετίζονται με την οικονομική τους κατάσταση.

Στην πρόσκληση του ΕΣΡ απάντησε τότε το σύνολο των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων της χώρας και συγκεκριμένα 123 τηλεοπτικοί σταθμοί, καθώς και οι 798 νομίμως λειτουργούντες ραδιοφωνικοί σταθμοί. Στους μεν τηλεοπτικούς, οι δυο στους τρεις είχαν δηλώσεις ενημερωτικοί, ενώ στους ραδιοφωνικούς η συντριπτική πλειονότητα δηλώθηκαν ως μη ενημερωτικοί.

Μετά τη δήλωση αυτή και παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις ραδιοτηλεοπτικών σταθμών για αλλαγή χαρακτήρα προγράμματος, το ΕΣΡ είχε διευκρινίσει ότι δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή.

Αλλαγή της νομοθεσίας

Στο πλαίσιο αυτό, αίτημα για αναθεώρηση της σχετικής διάταξης απηύθυνε η Πανελλήνια Ενωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών (ΠΕΙΡΑΣ), προς τον αρμόδιο υπουργό Τηλέμαχο Χυτήρη, με την αιτιολογία ότι δημιουργεί προβλήματα τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στις επιχειρήσεις των ηλεκτρονικών Μέσων.

Οπως επισημαίνει η ΠΕΙΡΑΣ στο ν. 3592/2007, στον οποίο περιλαμβανόταν η σχετική διάταξη, προβλεπόταν επίσης ότι οι άδειες θα είχαν προκηρυχθεί μέχρι τις 31/12/2007, οπότε η επιχείρηση θα μπορούσε να επιλέξει τον τύπο της άδειας που θα αιτηθεί. Η προκήρυξη δεν έγινε, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να είναι δεσμευμένες ες αεί, βάσει μιας δήλωσης προσωρινού χαρακτήρα, πράγμα που αντίκειται στα άρθρα 14, 5 και 106 του Συντάγματος.

Η ΠΕΙΡΑΣ ζητεί από τον αρμόδιο για τα ΜΜΕ αναπληρωτή υπουργό, Τηλέμαχο Χυτήρη, να εξετάσει την αναθεώρηση της κείμενης νομοθεσίας ή να διασφαλίσει την ορθή, σύμφωνα με το Σύνταγμα, εφαρμογή της, καταλήγοντας ότι «οι ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν και λειτουργούν σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, με εμβαλωματικές ρυθμίσεις, χωρίς καμία ασφάλεια δικαίου.

Σήμερα, διανύουν μία από τις πιο δύσκολες εποχές μετά τη Μεταπολίτευση και καλούνται να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών (ΕΣΡ, ΕΕΤΤ , οι οποίες επιβάλλουν στους επιχειρηματίες την τήρηση των υποχρεώσεων που προβλέπει ο νόμος για τους αδειούχους σταθμούς, χωρίς παράλληλα να τους αναγνωρίζουν τα αντίστοιχα δικαιώματα».

«Απαιτείται ρύθμιση»

* Χθες -και με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση του Kontra Channel, του οποίου η αλλαγή φυσιογνωμίας προγράμματος, από μη ενημερωτικό σε ενημερωτικό, εκκρεμεί στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο-, ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, επισήμανε ότι, σύμφωνα με τις παλαιότερες αποφάσεις της αρχής, για να μπορέσει να γίνει αλλαγή χαρακτήρα, θα πρέπει να γίνει νέα νομοθετική ρύθμιση.
naftemporiki