Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Σοβαρό πολιτικό θέμα η επιβίωση των εφημερίδων


Ενημερωμένη σε γενικές γραμμές (και όχι ειδικά για την Ελλάδα), αναφορικά με τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Τύπος και τα ΜΜΕ στις 27 χώρες της Ε.Ε., εμφανίστηκε η επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού κ. Νέλι Κρόες. στο πλαίσιο της απάντησής της σε ερώτηση του Ελληνα ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Παπανικολάου. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ιδιαίτερη πληροφόρηση ειδικά από την Ελλάδα για το θέμα αυτό, γνωρίζει όμως καλά το γεγονός της μείωσης του αριθμού των τίτλων των εφημερίδων, τη μείωση της κυκλοφορίας, την εξαφάνιση πολλών περιφερειακών και τοπικών φύλλων και περιοδικών, καθώς και την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η επίτροπος Ανταγωνισμού Νέλι Κρόες χαρακτήρισε «πολύ σοβαρό πολιτικό θέμα» τη βιωσιμότητα των ποιοτικών και επαγγελματικών γραπτών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, απαντώντας στην ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου, σχετικά με τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στον έντυπο Τύπο. Η κ. Κρόες σημείωσε ότι τα έντυπα ΜΜΕ πρέπει να ολοκληρώσουν επιτυχώς τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να διαδραματίζουν τον παραδοσιακό τους ρόλο ως θεματοφύλακες, στηριζόμενα σε ρεπορτάζ και αρθρογραφία υψηλής ποιότητας.

«Ως θεμελιώδες ζητούμενο στον μεταβαλλόμενο κόσμο μας», επισήμανε, «θα αναδειχθεί η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στη δημιουργία νέων και βιώσιμων δομών στον κλάδο και στη διατήρηση της υφιστάμενης ποιοτικής δημοσιογραφίας, μέσα στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. Οι δημόσιες αρχές μπορούν να προσφέρουν την υποστήριξή τους, αφήνοντας όμως χώρο για την εμφάνιση νέων δομών».


Νέο τοπίο
Ο Γ. Παπανικολάου δήλωσε ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιστορικές ελληνικές εφημερίδες σήμερα, καταδεικνύουν το βαθμό κατά τον οποίο η οικονομική κρίση πλήττει τον έντυπο Τύπο, αλλά και το νέο τοπίο ενημέρωσης που οι νέες τεχνολογίες διαμορφώνουν. Το δίπτυχο «ποιοτική δημοσιογραφία» και «εναρμονισμός στο νέο ψηφιακό περιβάλλον» είναι καθοριστικό για την επιβίωση του κλάδου του Τύπου», σημείωσε ο ευρωβουλευτής.
imerissia