Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΕΡΤ: Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ανταποδοτικό τέλος


Σε θέματα κοστολόγησης των εξωτερικών τηλεοπτικών παραγωγών και αναθέσεων, καθώς και στο καθεστώς χρηματοδότησης των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών ? μελών της EBU ενημερώθηκαν τα μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ αναφορικά με τα όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Administrative Board της European Broadcasting Union που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Οκτωβρίου.
Σε ό,τι αφορά στην κοστολόγηση των εξωτερικών τηλεοπτικών παραγωγών και αναθέσεων, στη συνεδρίαση της EBU τονίστηκε η αναγκαιότητα ύπαρξης μηχανισμών ελέγχου του κόστους τους, προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα των οποίων είναι η δημιουργία φερέγγυας τράπεζας δεδομένων που θα επιτρέπει τη συγκρισιμότητα των στοιχείων. Κρίθηκε δε ως όρος απολύτως αναγκαίος για τη βελτίωση της λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, η σύσταση και λειτουργία τμημάτων εσωτερικού ελέγχου. Μέλη του ΔΣ επεσήμαναν την ανάγκη να αναμορφωθεί συνολικά το πλαίσιο προκήρυξης, αξιολόγησης, ανάθεσης, υλοποίησης και ελέγχου-έγκρισης των εσωτερικών και εξωτερικών παραγωγών της ΕΡΤ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη διεθνή πρακτική.
Αναφορικά με τους τρόπους χρηματοδότησης, από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης, προκύπτει πως η Ελλάδα είναι από τις χώρες με το χαμηλότερο ανταποδοτικό τέλος, καθώς αυτό έχει οριστεί στα 4,24 ευρώ το μήνα.
Ενδεικτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΒΒC), το ετήσιο ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται σε 190 ευρώ ανά νοικοκυριό, στη Γερμανία (ZDF και ARD) σε 204 ευρώ και στη Γαλλία (FT) σε 108 ευρώ. Στην Τουρκία (TRT) το τέλος φθάνει στο 2% του λογαριασμού κατανάλωσης ρεύματος, επιβάλλεται και στις επιχειρήσεις και υπάρχει ειδικός φόρος υπέρ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης επί της αγοράς συσκευών τηλεόρασης και ραδιοφώνου. Στη Σερβία το τέλος είναι 55 ευρώ ετησίως ανά νοικοκυριό.
Εντωμεταξύ την ασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ Α.Ε. αποφάσισε το Δ.Σ. ενώ ενέκρινε την παράταση από 31.08.2010 έως 30.11.2010 των ασφαλιστικών συμβολαίων με την εταιρεία «Ευρωπαϊκή Πίστη», για την κάλυψη κινδύνων στους κλάδους περιουσιακών στοιχείων και αστικής ευθύνης.
Αποφασίστηκε, κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης, να συνταχθούν νέες προδιαγραφές για τη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή για την ανάδειξη αναδόχου ασφαλιστικής εταιρείας.
Επίσης το Δ.Σ. παραχώρησε ψηφιακά αντίγραφα φωτογραφιών για χρήση σε περιοδική έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.
Παράλληλα ενέκρινε τη συνεργασία μεταξύ ΕΡΤ-ΝΟVA για ανταλλαγή αθλητικών στιγμιοτύπων.