Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Star: Αφιέρωμα στις ταινίες του Περάκη


Μια σημαντική συμφωνία και ένα δώρο στους σινεφίλ του Star. .
Το κανάλι κάνει αφιέρωμα στη φιλμογραφία του σκηνοθέτη Νίκου Περάκη. Θα τιτλοφορείται «Λούφα + 7» και περιλαμβάνει τις ταινίες :

1. Λούφα και Παραλλαγή
2. Άρπα Colla
3. Bios και πολιτεία
4. Προστάτης οικογενείας
5. Θηλυκή εταιρεία
6. Η Φούσκα
7. Σειρήνες στο Αιγαίο
8. Ψυχραιμία

Η προβολή θα ξεκινήσει από την Κυριακή 21/11 στις 22:45 και οι ταινίες θα προβάλλονται ανά δεκαπενθήμερο.

Για τον σκηνοθέτη Νίκο Περάκη έχουν γράψει έγκυροι κριτικοί «γνωρίζει τα μυστικά του κινηματογράφου, ξέρει να κατασκευάζει ταινίες, να δημιουργεί εικόνες, να διδάσκει ηθοποιούς».
Του δίνουν τον χαρακτηρισμό του «διορατικού σκηνοθέτη» και λένε ότι μέσα από τις ταινίες του «ρίχνει μια καυστική ματιά στην ελληνική κοινωνία» και ακόμα «μερικά πράγματα, όπως το χιούμορ, δεν χάνονται εύκολα από ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι τα έχουν, όπως ο Νίκος Περάκης».
Αυτό είναι ένα μικρό απάνθισμα από τις κριτικές, που έχει δεχθεί ο σκηνοθέτης για τις ταινίες του.

Οι ταινίες του Περάκη δεν προσφέρουν απλά ένα επίκαιρο θέμα με την προσωπική, κινηματογραφική γραφή του σκηνοθέτη αλλά αποτελούν μια ιστορική παρουσίαση, άλλες φορές σκληρή, πάντα με χιούμορ, διαφόρων εποχών της ελληνικής ζωής.

Το στοιχείο που δικαιώνει τον χαρακτηρισμό «διαχρονικές» για τις ταινίες του είναι ότι σκηνοθετεί παρουσιάζοντας την ψυχολογία, τις αντιδράσεις του Έλληνα στην καθημερινότητά του, που άλλοτε γράφει ιστορία και άλλοτε περνάει ξώφαλτσα από αυτή.

Η Ελλάδα που αγαπάμε, που μας θυμώνει, που νοσταλγούμε, που δεν αντέχουμε αλλά και δε χορταίνουμε να κοιτάμε ! Το ελληνικό κιτς, η λαμογιά, τα κορόιδα και οι ξύπνιοι, ο αυτοσχεδιασμός, οι φραγκάτοι και οι μπατίρηδες, οι βλάχοι, οι επώνυμοι και το life style, οι κομπίνες, οι πολιτικοί, και φυσικά το κόλλημα με το σεξ, συνθέτουν τον ερεθιστικό, "Περακικό" χάρτη της Ελλάδας.

Εγκαινιάζοντας τη ζώνη, ο σκηνοθέτης θα κάνει μια εισαγωγική ξενάγηση με ένα 14λεπτο intro, το οποίο μοντάρισε με σκηνές από τις ταινίες του και διατρέχει καυστικά την ελληνική ιστορία, από το έπος του Αλβανικού ως το "έπος" της χρεοκοπίας.

Οι τηλεθεατές του Star θα ταξιδέψουν με τις ταινίες του Περάκη από τα Ίμια ως την Αθήνα, από τον Ψηλορείτη ως την Κούβα, αλλά και από το 1940 ως το φρέσκο και σπαρταριστό σήμερα !