Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

BBC Πιο ρεαλιστική απεικόνιση στη μικρή οθόνη


Αβολα νιώθουν οι Βρετανοί τηλεθεατές όταν παρακολουθούν παραγωγές στις οποίες πρωταγωνιστούν ομοφυλόφιλοι. Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποίησε το BBC και σύμφωνα με αυτήν σχεδόν ένας στους πέντε ανθρώπους είναι δυσαρεστημένος με την απεικόνιση γκέι, λεσβιών και αμφιφυλόφιλων στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Στην ίδια έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 18% αισθάνεται «άβολα» ή «πολύ άβολα» με την απεικόνιση των γκέι σε τηλεόραση και ραδιόφωνο ακόμη κι όταν οι παραγωγές μεταδίδονται μετά τις 21.00.

Περίπου το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η παρουσία γκέι στη βρετανική τηλεόραση είναι πολύ συχνή, ενώ το 46%, δήλωσε ότι δεν έχουν πρόβλημα με αυτήν τη συχνότητα. Πολλές είναι οι λεσβίες οι οποίες θεωρούν ότι δεν εμφανίζονται το ίδιο συχνά όσο οι γκέι άντρες. Ενώ από τη μεριά τους οι ομοφυλόφιλοι άνδρες επισήμαναν ότι θα προτιμούσαν μια πιο ρεαλιστική απεικόνιση της καθημερινότητάς τους, αν και έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια η εικόνα τους στην τηλεόραση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.600 άτομα και θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει γίνει σχετική με αυτό το θέμα. Οι υπεύθυνοι του BBC μάλιστα απευθύνθηκαν με το ίδιο ερωτηματολόγιο στο τηλεοπτικό κοινό του δικτύου και έλαβαν 9.400 απαντήσεις.

Ο Τιμ Ντέιβις, ο οποίος προεδρεύει μιας ομάδας στο BBC για τη βελτίωση της κάλυψης της γκέι κοινότητας, δήλωσε ότι η έρευνα θα συμβάλει στην επίτευξη μιας πιο «αυθεντικής» απεικόνισης. «Το BBC έχει την ευθύνη να εξυπηρετεί όσο περισσότερους γίνεται από το κοινό του. Εχουν ήδη αρχίσει να μοιράζονται στοιχεία της έρευνας σε όλη την ομάδα του BBC έτσι ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων και των αμφιφυλόφιλων στην τηλεόραση».

Το «Channel 4» εγκωμιάστηκε για την απεικόνιση των ομοφυλόφιλων ανδρών που φτάνει το 52%, υψηλότερη κατά έντεκα μονάδες από αυτήν του BBC.

Τελικά οι ομοφυλόφιλοι θεωρούνται απαραίτητοι σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές. Πριν από ένα μήνα πραγματοποιήθηκε έρευνα από αμερικανική οργάνωση για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, από την οποία διαπιστώθηκε ότι από τους 600 ρόλους σε αμερικανικές τηλεοπτικές σειρές οι 26 είναι για γκέι.

Πηγή: Guardian
(Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία)