Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Κρίση στα Κρητικά ΜΜΕ


Τις δικές της δύσκολες μέρες ζει η δημοσιογραφική αγορά του Ηρακλείου.

Oι εργαζόμενοι στο Ράδιο Κρήτη έκαναν 24ωρη απεργία με τη στήριξη της ΕΣΗΕΠΗΝ. Ο ιδιοκτήτης του σταθμού, ωστόσο, έχει απειλήσει εργαζόμενους και Ένωση ότι σε περίπτωση απεργίας θα απολύσει το σύνολο των δημοσιογράφων και θα μετατρέψει το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης σε μουσικό! Η απεργία αποφασίστηκε μετά την απόλυση τριών συναδέλφων και την προειδοποίηση για απόλυση τουλάχιστον τεσσάρων επιπλέον μέχρι το τέλος του χρόνου.
Επτά εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι και τεχνικοί) απολύθηκαν και από το ραδιοφωνικό σταθμό Υπέρηχος Κρήτης, όταν αυτοί αρνήθηκαν τη μείωση των μισθών αλλά και των ενσήμων τους στο ήμισυ.

Στον όμιλο του Κρήτη TV οι μισθοί και τα δώρα έχουν περικοπεί από το καλοκαίρι, ενώ η δουλειά των δημοσιογράφων έχει σχεδόν διπλασιαστεί με τη μετατροπή του ραδιοφωνικού σταθμού του ομίλου σε ειδησεογραφικό.

Απολύσεις έχουν γίνει σταδιακά και στην Τολμη, όπου το φάντασμα περισσότερων απολύσεων πλανάται στον αέρα διαρκώς, με κύρια αιτία, ωστόσο, τις αλλεπάλληλες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό και στελεχειακό καθεστώς. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στο Ηράκλειο έχουν συναντηθεί σε «γεύμα εργασίας» και έχουν συμφωνήσει σε συντονισμένες ενέργειες απολύσεων και περικοπών.

Το μόνο φως που διαφαίνεται στη δημοσιογραφική πιάτσα είναι η επικείμενη αγορά της εφημερίδας Μεσόγειος από τον Παντελή Ζαγοριανίτη, ο οποίος μετά το φιάσκο της Τόλμης, εξαιτίας της οποίας μετακόμισε στο Ηράκλειο, αγοράζει την εν λόγω εφημερίδα και ρίχνει το βάρος στο κυριακάτικο φύλλο, αφού σε λίγο καιρό θα είναι η μοναδική από τις 4 ηρακλειώτικες εφημερίδες που θα βγαίνει Κυριακή. Ο ίδιος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα απολυθεί κανείς από τους εργαζόμενους. Σημαντική για την επιβίωση της εφημερίδας αναμένεται να είναι η συμβολή της Ντόρας Μπακογιάννη, η οικογένεια της οποίας είναι παραδοσιακά υποστηρικτής της Μεσογείου.
mediablog