Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Ε.Ε.: Ψηφιακή με ελεύθερα και συνδρομητικά κανάλια


Κομβική χρονιά για την πορεία της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην Ευρώπη είναι το 2010, αφού εκτός από τις ελεύθερα παρεχόμενες τηλεοπτικές υπηρεσίες -των οποίων ο αριθμός αυξάνεται διαρκώς- σημαντική ανάπτυξη παρουσιάζουν και οι συνδρομητικές υπηρεσίες.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, 8 ακόμα ευρωπαϊκές χώρες -6 εκ των οποίων μέλη της Ε.Ε.- θα περάσουν πλήρως στις ψηφιακές εκπομπές, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες παρέχονται -έστω και πιλοτικά- επίγειες ψηφιακές τηλεοπτικές υπηρεσίες σε 26, αφού στη Ρουμανία δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η μετάδοση με τη συγκεκριμένη τεχνολογία εκπομπών.

Το ευρωπαϊκό περιβάλλον

Ήδη σήμερα ο αριθμός των καναλιών που εκπέμπουν το πρόγραμμά τους στην Ε.Ε., επίγεια, με ψηφιακό τρόπο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ξεπερνά τα 1.460 κανάλια (εκ των οποίων τα 700 είναι τοπικής εμβέλειας).

Ήδη σε 19 ευρωπαϊκές χώρες -εκ των οποίων οι 14 είναι και μέλη της Ε.Ε.- παρέχεται συνδρομητική επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, ενώ σε 8 χώρες παρέχονται και τηλεοπτικές υπηρεσίες υψηλής ευκρίνειας (HD). Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις ελεύθερα παρεχόμενες υπηρεσίες επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, οι ιδιωτικοί σταθμοί ωστόσο είναι εκείνοι που τραβούν το «άρμα» της ψηφιοποίησης των ευρωπαϊκών νοικοκυριών.

Σε γενικές γραμμές πάντως και παρά την ταχεία διείσδυση, αρκετά προβλήματα -τεχνικής αλλά και οικονομικής φύσεως- έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία της μετάβασης στη νέα τεχνολογία εκπομπών σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Το switch off

Στο σύνολο της Ε.Ε., 12 χώρες μεταδίδουν πλέον τα τηλεοπτικά τους προγράμματα, αποκλειστικά και μόνο με ψηφιακό τρόπο. Ειδικότερα πρόκειται για το Βέλγιο, την Ελβετία, τη Γερμανία, της Δανία, την Εσθονία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Μέχρι το τέλος του 2010, -ή οριακά το 2011- θα πραγματοποιήσουν πλήρη μετάβαση στις επίγειες ψηφιακές εκπομπές (switch-off), η Αυστρία, η Ισλανδία, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Κροατία.

Διεθνή, εθνικά και τοπικά

Σημαντική παρουσία στο ευρωπαϊκό ψηφιακό περιβάλλον, τα τοπικά κανάλια, ενώ σημαντική αύξηση σε σχέση με τον Απρίλιο του 2009, εμφανίζουν και τα διεθνή κανάλια, όπως το Euronews, το Discovery, το Eurosport, το CNN κ.λπ.

Οι χώρες με την υψηλότερη παρουσία τοπικών καναλιών είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Δανία. Στο σύνολο των ψηφιακών καναλιών, το 50% είναι τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας κανάλια, το 39% εθνικής εμβέλειας κανάλια και το 11% διεθνούς εμβέλειας κανάλια.

Ο αριθμός των εθνικής εμβέλειας και των διεθνούς εμβέλειας καναλιών έχει ξεπεράσει πλέον τα 760 πανευρωπαϊκά, ενώ ειδικότερα όσον αφορά τα διεθνούς εμβέλειας, περισσότερα από 40 κανάλια, πραγματοποιούν επίγειες ψηφιακές εκπομπές, σε περισσότερες από 2 χώρες.

Υπηρεσίες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το συνδρομητικό μοντέλο παροχής επίγειων ψηφιακών τηλεοπτικών υπηρεσιών. Ειδικότερα από τα 760 προαναφερθέντα κανάλια, τα 345, είναι ελεύθερης λήψης, ενώ τα 415 συνδρομητικά.

Το συνδρομητικό μοντέλο, αυτή τη στιγμή είναι παρόν σε 14 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Δανία, Εσθονία, Ισπανία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Γαλλία, Ουγγαρία, Ολλανδία και Σουηδία), αλλά και σε αρκετές χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε., όπως η Ισλανδία, η Αλβανία, η Νορβηγία τα Σκόπια και η Ελβετία. Σε χώρες όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, το εγχείρημα των συνδρομητικών ψηφιακών υπηρεσιών, ματαιώθηκε.

Επίγεια και σε HD

Επίσης η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας έχει κάνει ήδη τα πρώτα της βήματα στην Ευρώπη. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Ουγγαρία, η Εσθονία και η Λιθουανία, εκπέμπουν ήδη τηλεοπτικά προγράμματα με υψηλή ευκρίνεια. Σύντομα και συγκεκριμένα στο τέλος του 2010 -ή στις αρχές του 2011- στον κατάλογο των προαναφερθέντων χωρών θα προστεθούν η Σουηδία και η Φινλανδία.

Η Ελλάδα

Στη χώρα μας, η οικονομική κρίση, έχει επιβραδύνει σημαντικά το ψηφιακό εγχείρημα. Παρά ταύτα η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση φτάνει πιλοτικά στο 60% του πληθυσμού -πράγμα που οφείλεται στην κατανομή του πληθυσμού ανά την Ελλάδα- με εκπομπή στις περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Κορινθιακού.

Σε περίπου ένα μήνα από σήμερα (στις 19 Νοεμβρίου) η ψηφιακή τηλεόραση θα φτάσει στην περιοχή της Θράκης και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή και στη Σαμοθράκη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της Digea, η πλήρης μετάβαση τοποθετείται περί το 2013.
naftemporiki